ARVAMUS

Enesetapp vs meedia

jaanuar 8, 2018

1.1.18– uus aasta. Vana aasta ärasaatmine, uue aasta pauguga vastuvõtmine. Alkohol, ilutulestik, rõõmsad kilked ja lõbusad näod. Poole ööni jalutamine, šampuse kulistamine, siiras naer ja head mõtted. Päikesetõus, uus aasta on käes. Argielu jätkub. Sotsiaalmeedia. YOUTUBE staarid. Klikid, raha ja kuulsus. Videopäevikud. Õud, hirm ja koledus. Enesetapp.

Mis juhtus? Aasta algas hästi, mõni oli väljas, mõni tööl ja mõni kodus. Uus aasta, uus mina? Absoluutselt: motivatsioon ikka. Sotsiaalmeedia elab kogu aeg, pühad ei ole talle puhkus ja graafik on igavene. Juhtus see, et üks inimene ületas moraalipiiri, ei midagi muud.

Esimesel jaanuaril, aastal kakstuhat kaheksateist, laadis Logan Paul, Ameerikas tuntud kui viner, hiljem youtuber, oma Youtube-i kontole video, mis šokeeris paljusid. Noormees oli reisinud sõpradega Jaapanisse, kurikuulsasse enesetapumetsa, et “leida surnukeha.” Läks nagu plaanitud ja leidsidki.

Fakt, et enesetapumetsas oli inimene võtnud enda elu, ei üllata, küll aga üllatas inimese ja tema meeskonna edasine käekäik: filmida hukkunut, naerda, teha ebasobilikke nalju, parastada.

Tahest tahtmata hakkad mõtlema, et kuhu on kadunud piir? Kas osadele inimestele on võõras empaatia, kaastunne ja mõistmine? Hämmastab fakt, et videokaamerad ei pandud kohe kinni, vaid otsustati edasi filmida ja kõige hullem, ära monteerida ning laadida ülesse.

Video alguses räägib Logan Paul, et antud video puhul ei ole tegemist klikimagnetiga, samal ajal, kui video avakaardis on hukkunust lõik.

Millega siis tegu on, kui mitte klikimagnetiga? Ameerika sotsiaalmeediamaastikul on vennad Paulid (Jake ja Logan Paul) tuntud rassistlike vaadete, roppuste, lapsikuse ja teiste mitteaustamise poolest ning selline inimene püüab väita, et tegu pole klikimagnetiga? Tekib küsimus, et miks üldse selline kontent üles laadida? Mis on selle point?

Tekitada teadlikkust enesetappudest? Kindlasti mitte, kui samal ajal käib ilkumine stiilis “what the hell man, he’s just hanging there.”

Näidata tooreid emotsioone stressirohkest olukorrast? Võib-olla, aga kui inimene on tuntud oma emotsioonide teesklemisega, siis see variant kukub kuristikku.

Ilkuda, parastada, naerda, saada klikke ja raha? Absoluutselt. Eksisteerib mitu erinevat viisi, kuidas äratada inimestes teadlikkust psüühilistehaiguste ja enesetapu osas, kasutamata hukkunute videoklippe, kahjustades see juures inimese väärikust.

Paneb mõtlema ka asjaolu, et Youtube oli teadlik sellise video olemasolust ning et selle sisu rikub kanali reeglistikku, otsustati sellegi poolest jätta see üles. Miks?

Vihje: video oli top trending listis number 10.

Teine kord, kui juhtun leidma inimese surnukeha, peaksin kohe tegema mitu videot ja mahlast kaadrit, et millimallika kogukond suureneks ja raha kukuks mulle pähe? Mõttekoht.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Erik jaanuar 8, 2018 at 15:43

    Отлично написала. Умница

  • Leave a Reply